http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

sâmbătă, 7 iunie 2014

Roland Garros 2014: Halep vs Sharapova

             Luna trecută Halep a întâlnit-o pe Sharapova la turneul de la Madrid, tot în finală, tot pe zgură. Am urmărit partida cu sufletul la gură. Cu toate că sunt un fan declarat al Mariei Sharapova, am ținut atunci cu Simona Halep. Timp de 30-35 de minute, cât a durat primul set, nu mi-a părut rău că am ales solidaritatea națională în dauna principiilor în baza cărora îmi aleg sportivii favoriți.
            Simona a început meciul foarte bine. A ales să primească în primul game și a început meciul cu un break. A continuat așa tot setul pe care l-a câștigat cu 6-1. Sharapova nu a avut replica la acest stil de joc și părea la sfârșitul setului că-i lipsește motivația necesară întoarcerii meciului. Pe scurt, Halep avea meciul în mână și se îndrepta spre o victorie facilă.
           În pauza dintre cele două seturi Sharapova și-a amintit cum o cheamă și cine este. S-a trezit bestia care se ascunde în spatele chipului ei frumos după cum spunea comentatorul britanic al acelei partide. Lăsând gluma la o parte, Sharapova s-a comportat în setul al doilea ca o mare campioană, ca o jucătoare care a câștigat toate turneele de mare șlem și multe altele pe lângă. Nu doar experiența a ajutat-o să întoarcă meciul. Un rol însemnat l-a avut dorința de victorie extrem de mare. Din acest motiv sunt un suporter înfocat al Mariei, pentru că văd cât de mult își dorește să câștige fiecare meci. A avut câteva meciuri memorabile cu Serena Williams, o jucătoare care îi este superioară la toate capitolele și pe toate suprafețele. Totuși, Sharapova a reușit să o învingă de mai multe ori purtată de dorință.
Este un capitol la care Halep suferă destul de mult, și asta se vede la turneele mari. A ajuns pe locul 4 în lume și este abia la prima finală importantă. Să analizăm comparativ statisticile meciului de la Madrid, precum și cele generale și să vedem ce șanse are Simona Halep.

                   Din punct de vedere fizic jucătoarele au aceeași greutate dar Sharapova e mai înaltă cu aproape 20 de centimetrii. Asta înseamnă că Halep are mai multă forță în timp ce Sharapova este mai rezistentă. Viteza este egală dar Halep obosește mai repede.
                 Din punct de vedere al carierei, Sharapova are 533 de victorii și 128 de înfrângeri, în timp ce Halep are 238 cu 125. Observăm că Halep, mai tânără cu 5 ani are aproape la fel de multe înfrângeri ca adversara ei, ceea ce demonstrează ce spuneam eu mai sus despre dorința de a câștiga. Halep are șapte turnee câștigate toate în ultimii doi ani și ceva. Sharapova are 31 de titluri, cele mai multe câștigate înainte să înceapă ascensiunea Simonei.
                Dacă analizăm statistica meciului de la Madrid, vedem că Simonei i-a intrat destul de rar primul serviciu, 58% e un procentaj care arată că a jucat cu al doilea serviciu aproape jumătate din puncte. Iar Sharapova are un procentaj foarte bun la retur pe al doilea serviciu (66%).
              Din punct de vedere tactic, Halep i-a fost superioară Mariei la Madrid. Așa cum arată statisticile acelui meci, putem spune că Halep are o șansă în meciul de astăzi numai dacă îi intră primul serviciu. Dacă scoate un procentaj de peste 63-65% la acest capitol, meciul e câștigat.