http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

duminică, 14 septembrie 2014

Despre școală



              Fiecare elev trebuie să plece la drum în noul an școlar, pe lângă rechizite, cu câteva sfaturi primite de la oameni cu mai multă experiență de viață și cu câteva obiective pe care să și le stabilească în urma acestor sfaturi.

1. Viața e o luptă! Școala e un cantonament în care pregătești această luptă!

            Într-o luptă totul e permis și totul e posibil. Toate armele îți pot aduce avantajul, te pot purta spre victorie. Cu toate acestea, totul începe și se termină cu tine. Destinul tău depinde într-o măsură uriașă de filozofia ta de viață și nu de armele pe care le ai. Este vorba de modul în care te raportezi la propria ta persoană și la tot ce gravitează în jurul tău.
            La școală lucrurile sunt încă simple, ai familia în spate, dacă iei un pumn în gură nu cazi la pământ, te prind ai tăi și te ajută să te ridici. Unii se obișnuiesc așa, mare greșeală. Trec prin școală ca prin apă mică, fără să se mai antreneze. Trântele pe care le vor lua în primele clipe din restul vieții lor îi pot distruge. În școală trebuie să înveți să încasezi lovituri puternice fără să cazi și să răspunzi cu o lovitură de două ori mai puternică.

2. Motivația

            Este lucrul cel mai important lucru pentru fiecare om. Este esențială pentru un elev. 
            Toți oamenii care nu au ajuns unde și-au dorit, nu au ajuns pentru că nu și-au dorit suficient. Nu există scuze. Dacă nu reușești din prima, încerci iar. Încerci de 1000 de ori. Atâta timp cât respiri, nu există scuze pentru a renunța la ceea ce îți dorești. Nu lăsa pe nimeni să te demotiveze. E simplu. Dacă vrei, poți, și nimeni nu are dreptul să te descurajeze. Străduiește-te și mai mult să ajungi unde îți dorești, ca să le demonstrezi tuturor cine ești.

    2.1 Motivația de a învăța

           Înveți pentru a ajunge unde îți dorești. Dacă ai probleme cu gramatica, dacă nu poți rezolva o problemă de matematică cu algoritmul în față, dacă nu ești în stare să citești un eseu de sinteză care cuprinde cunoștințe generale de botanică, de anatomie sau evenimente istorice relevante, cum crezi că o să te poți descurca atunci când viața te va pune în fața unor probleme complicate pentru care trebuie tu să găsești un algoritm de rezolvare. Învățatul e un antrenament.

3. Caracterul duhovnicesc

            Ca să poți să lupți cu toate piedicile, cu tot ce te demotivează, trebuie să înțelegi că învățatul are o dimensiune spirituală. Foarte mulți învață pentru note. E o abordare superficială. Fiecare examinare, lucrare de control sau răspuns oral, are trei dimensiuni. Prima este cea intelectuală. Ți se testează cunoștințele și capacitatea de a le utiliza. A doua este cea fizică. Atât învățatul cât și examinarea necesită un efort fizic. Erau zile în sesiune când stăteam 12-16 ore pe scaun, cu pixul în mână și făceam sinteze din tratatele de teologie pe care le aveam de studiat. Uneori adormeam cu capul pe birou. Forța de a face asta o găseam în spirit, ceea ce ne aduce la componenta a treia. Mulți nu o iau în seamă. Nu suntem niște mașini de învățat sau de lucrat. Suntem oameni, avem emoții și sentimente. Nu trebuie să neglijăm acest aspect dacă nu vrem să ne pierdem echilibrul. Și spiritul are nevoie de hrană, apă, antrenament și odihnă. Eu le-am găsit în religia mea. Rugăciunea este hrana, iubirea este apa, postul este antrenamentul și comuniunea este odihna.

4. Despre corupție, vrăjeală și minciună

             Poți să păcălești sistemul de învățământ. Poți să copiezi la lucrări. Poți să ai părinți influenți care să-i forțeze pe profesorii tăi să-ți dea note mai mari. Poți să-ți cumperi examenul maturității. Poți să-ți cumperi o diplomă de licență. Poți să ajungi licențiat sau chiar doctor cu o lucrare-plagiat. Nu te ajută cu nimic! Dacă nu ai trecut prin acest antrenament, dacă nu ai dobândit experiența necesară, o să trăiești toată viața cu o presiune uriașă asupra ta. Asta e o previziune optimistă. În cel mai rău caz, prima lovitură pe care ți-o va da viața o să fie atât de puternică încât o să-ți spargă capul.

Învață! Luptă! Nu renunța niciodată la ceea ce îți dorești!