http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

luni, 9 martie 2015

Arhetipul maladiv

            Indiferent dacă este vorba de un șef de stat, care are milioane de oameni subordonați, sau cel mai mic dintre șefi, să zicem un team leader într-un call center cu douăzeci de oameni în subordine, orice lider trebuie să aibă niște calități și abilități care să-l recomande pentru această misiune de a conduce. Acestea nu țin de competență în așa mare măsură cum consideră managerii multor firme din zilele noastre. Cunoștințele în domeniu reprezintă o bază solidă, dar zidurile reprezintă profilul psihologic al omului.Orice echipă dă un randament bun dacă e bine condusă. Orice echipă e bine condusă dacă liderul ei este ales în urma testării competenței în domeniu, urmată de un serios examen psihologic. Voi argumenta acest lucru folosind teoria și sistemul de gândire al renumitului psiholog Karl Gustav Jung.

           Jung spune că receptarea tuturor impulsurilor se realizează la nivel conștient și inconștient. Conştientul reprezintă un receptacul de senzaţii, situaţii, sentimente care sunt prelucrate raţional. El nu este însă nici o clipă strict autonom, deşi dă această impresie, ci este influenţat în mod hotărâtor de inconştient. Inconștientul are două dimensiuni: una personală (a fiecărei persoane în parte) și una colectivă (a diferitelor colectivități din care omul face parte). Dimensiunea conștientă a omului colaborează permanent cu ambele dimensiuni ale inconștientului.
               Inconștientul personal este format din arhetipuri și complexe autonome. Arhetipurile sunt structuri spirituale complexe cu o mare stabilitate. Ele pot să fie moștenite/transmise în mod ereditar, pot să se transmită și de la maestru la ucenic, pot să fie dobândite prin educație sau formate în urma diferitelor experiențe. Ele pot reprezenta principii după care se ghidează omul în viață, seturi de valori morale sau culturale, dar pot fi și maladive (nonvalori, tare ereditare).
                Complexele autonome rezultă din coliziunea între arhetipuri și situațiile reale în care e pus omul. Trebuie neapărat evidenţiată importanţa arhetipului pentru orientarea ulterioară a complexului. Un arhetip sănătos poate determina o orientare pozitivă a complexului care rezultă din el şi invers, un arhetip maladiv poate duce la un caracter negativ al viitorului complex.
                În inconștientul colectiv există de asemenea structuri arhetipale specifice. Aceste structuri sunt formate din manifestările în colectivitate a arhetipurilor din inconștientul personal al membrilor colectivității respective. Aceste structuri arhetipale colective oferă omogenitate și consistență grupului. Problema apare în momentul în care arhetipuri maladive din incoștientul personal formează structuri arhetipale colective maladive. Efectele sunt catastrofale în momentul în care persoanele cărora le aparțin aceste arhetipuri maladive dețin puterea în colectivul respectiv.
               Când e vorba de un șef de stat se ajunge la dictatură, la extremism, la nazism sau comunism. Numărul victimelor poate ajunge la nivelul milioanelor. În cazul celui mai mic dintre șefi, al team leader-ului dintr-un call center dacă tot am folosit acest exemplu, numărul victimelor este direct proporțional cu numărul celor pe care îi are în subordine. Totuși, intensitatea impactului pe care îl are un arhetip maladiv colectiv asupra inconștientului personal al unui membru al grupului este constantă. Cu alte cuvinte, urmărind exemplul dat la început, dacă lucrezi într-un call center și ai un team leader cu profilul psihologic al lui Hitler, îți poate distruge viața fără să pățească nimic din punct de vedere legal și, de multe ori, fără să fie măcar o secundă conștient că o face!

Notă* Exemplele au doar rolul de a face mai ușoară înțelegerea ideilor și de a da coerență acesui articol! Orice asemănare cu situații reale este o pură coincidență!