http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

marți, 25 octombrie 2011

Crimă și pedeapsă


Pana acum un an, Serban Huidu era pe acoperisul lumii. Era protagonist al celei mai longevive emisiuni TV de dupa revolutie, era un lider de opinie, era iubit si respectat.
Fac pariu ca sute de politicieni, oameni cu bani si oameni de televiziune ii vroiau capul pentru ca avea curajul sa spuna ceea ce crede despre ei. Serban Huidu a fost primul care a avut curajul sa spuna adevarul despre tara in care traim, a avut curajul sa arate cu degetul, a avut curajul sa fie incomod.
A luptat impotriva manipularii in masa pe care o stapanesc atat de bine politicienii si mercenarii platiti regeste de moguli sa latre in directia indicata.

In ultimul an, viata i-a pus in fata doua incercari grele: un accident la ski ce l-a zguduit din temeli si un accident de masina in care au murit oameni. Mai mult de trei sferturi din cei care il aclamau si il respectau s-au intors acum impotriva lui si arunca cu pietre.
Asa sunt mai mult de trei sferturi din oameni. Acum 5 minute se gandeau cum sa dea o spaga, sa obtina ceva cu ajutorul pilelor, sa santajeze pe cineva, sa minta pe cineva, si, dintr-o data, se ridica in picioare, ridica o piatra in mana si striga:"Sa se faca dreptate!" sau "Locul celor care incalca legea e la puscarie!"
Cei care il condamna acum pe Serban (si aici nu ma refer la judecatorii, procurorii, avocatii care se ocupa de caz, ma refer la oamenii de rand care-l aclamau pana ieri) merita inchisi impreuna cu el pentru ipocrizia lor. Nimeni nu e drept ca sa-l judege pe fratele lui pentru fapta savarsita.
Cei care au mai citit cate ceva, au auzit de romanul "Crimă și pedeapsă", iar cei care l-au si citit, au vazut care sunt urmarile unei crime comise. Dupa ce a comis o crima, dintr-un om ramane cam 10% din cel care a fost inainte. Omul se degradeaza si fizic si psihic. Serban nu era complet recuperat nici fizic si nici psihic dupa accidentul pe care la avut in iarna. Un asemenea accident te marcheaza pe viata.
Serban de acum e doar o umbra a celui de odinioara. Cat de canalie trebuie sa fie un om sa-l atace in situatia in care e acum. Toti cei pe care i-a incomodat pana acum au simtit miros de sange si incerca sa-i dea lovitura de gratie folosind aceeas tehnica numita manipulare in masa. Aproape toti cei care au prezentat cazul, si care prezinta in fiecare zi cel putin un caz asemanator, au pus tot arsenalul pe Serban.
O sa spuna unii ca se asteapta ca cei care apar la TV si fac astfel de emisiuni sa fie exemple pentru societate. Si ei sunt oameni si sunt de 1000 de ori mai expusi.
Poate ca Serban Huidu e vinovat si merita o pedeapsa exemplara, dar nu sunt eu in masura sa judec pentru ca si eu sunt om, si eu fac greseli mari si intr-o zi, poate si eu voi fi in pozitia lui, acuzat de omor din culpa. Dumnezeu sa-i ierte pe cei care au murit, sa-l intareasca pe Serban si sa ne fereasca pe noi toti de un asemenea necaz.

2 comentarii:

  1. ba esti dus .. a omorat 3 oameni daca era fratele,sotia, copilu sau mama ta cum ar fi fost ..

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ar fi enorm de greu, probabil ca in prima faza m-as lasa dominat de furie, as simti nevoia de razbunare. Dupa un timp, mi-as aduce aminte ca sunt crestin si ca Hristos ne-a indemnat sa-i iubim pe vrasmasii nostrii, sa iertam de 70 de ori cate 7 si mi-as mai aduce aminte ca sufletele ceor morti din familia mea sunt in fata lui Dumnezu la judecata. L-as ierta pe ucigas din dragoste pentru ei, pentru ca si Dumnezeu sa-i ierte pe ei si sa-i faca cetateni ai raiului.

    RăspundețiȘtergere