http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

miercuri, 29 august 2012

Irodiada, cea mai crudă femeie din istoria omenirii

   



       Irodiada era nepoata lui Irod cel Mare, fiică a lui Aristobul (al treilea copil a lui Irod cel Mare). S-a căsătorit cu unchiul ei, Irod Filip, unul din cei trei moștenitori ai lui Irod cel Mare. A avut cu acesta o fată pe nume Salomeea. L-a părăsit și s-a încurcat cu fratele acestuia, Irod Antipa, alt moștenitor al lui Irod cel Mare.
           Din acest moment, destinul ei se suprapune cu activitatea profetică a Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta îl mustră pe Irod Antipa pentru că trăia cu femeia fratelui său. Cu toate că tetrarhul îl respecta pentru moralitatea lui și pentru prețuirea pe care i-o purta poporul, Sfântul Ioan și-a atras ura Irodiadei. Perfida femeie a reușit să-l manipuleze pe Antipa și acesta l-a închis pe Profet în fortăreața Macheronte.
           În anul acela, la curtea regelui are loc un mare ospăț în cinstea zilei de naștere a tetrarhului. La dezmăț iau parte mulți invitați importanți din regat și din afară. Salomeea, fata Irodiadei, le oferă invitaților un dans erotic. Antipa, amețit de băutură și excitat de dansul fetei, îi promite orice îi va cere, până la jumătate din regatul său. Fata se consulta cu mama sa și aceasta decide că e momentul perfect pentru a cere capul Profetului pe o tipsie.
            După ce și-a văzut dorința împlinită, Irodiada a interzis să fie îngropat capul Sfântului împreună cu trupul, de frică să nu învieze. Trupul a fost luat și îngropat de ucenicii săi. O servitoare care știa unde a fost igropat capul, l-a dezgropat și l-a reingropat pe Muntele Măslinilor. Când minunile săvârșite de Iisus au ajuns la urechile lui Irod Antipa, acesta i-a cerut Irodiadei să îl ducă la locul unde a îngropat capul. Ajungând acolo și văzând că lipsește, Irod a început să creadă că Hristos era de fapt Ioan Botezătorul înviat din morți.
             Influența nefastă a Irodiadei a continuat să se manifeste asupra lui Antipa. Când aceasta a auzit că împăratul Caligula i-a acordat lui Irod Agripa 1 titlul de rege, l-a forțat pe Antipa să meargă cu ea la Roma și să obțină același titlu. Dar de data asta, socotelile lor nu s-au mai potrivit. Dementul împărat roman le-a confiscat averea și i-a exilat în Galia, unde au murit în lipsuri.

joi, 16 august 2012

Aripi de cioară


 Nu orice chestie cu aripi
 e o porumbiță a păcii.
 Au descoperit și ciorile vopseaua
 și au început să se dea drept porumbițe.
 
 Trebuia să-mi fi dat seama
 când i-am auzit croncănitul grav,
 dar m-a orbit dorința de a avea grijă
 de o porumbiță rănită.
 
 Dacă știam că e o cioară,
 i-o dădeam câinelui meu.
 Ar fi fost așa de fericit,
 e mâncarea lui preferată.
 
 În loc de asta,
 i-am dat toată dragostea mea.
 Mi-a dansat, mi-a cântat,
 m-a fentat și a plecat.
 
 Așa sunt ciorile,
 negre.
 Nu sunt așa din întâmplare,
 sunt negre de nesimțire.
 
 O văd uneori pe bloc,
 îi aud croncănelile din cafenea.
 Acum umblă cu un cioroi,
 la fel de negru și urât ca ea.