http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

sâmbătă, 19 aprilie 2014

DESPRE URĂCIOȘI, MESAJE, SIMBOLISM, POZE CU IEPURAȘI, „PAȘTE FERICIT!” ȘI ORBII CARE VORBESC DESPRE LUMINĂ

DESPRE URĂCIOȘI, MESAJE, SIMBOLISM, POZE CU IEPURAȘI, „PAȘTE FERICIT!” ȘI ORBII CARE VORBESC DESPRE LUMINĂ

              A face cuiva o urare nu este un lucru rău. Este un manifest al iubirii, este semnul unui suflet nobil care-i poartă în el pe toți prietenii și cunoscuții. Ce este însă o urare? O urare este un simbol al unui sentiment. În lipsa sentimentului activator, sunt doar vorbe goale. Nu putem descărca sentimente de pe internet, tot așa nu putem nici să copiem un mesaj de pe internet și să-l trimitem cuiva încercând să mințim că așa simțim. Sentimentele materializate trebuie să prindă substanță, formă și contur din cuvinte și gesturi care ne aparțin. Un copil a venit într-o zi la mine cu o foaie la mine și mi-a spus: „Domn profesor, vreau să aveți asta ca amintire de la mine.” Pe foaie era numele lui scris in stilul „grafitti”. Nu e arta, dar e o parte din sufletul lui imprimat pe foaia respectivă. În 1000 de poze dacă aș fi tăguit, 1000 de mesaje luate de pe net dacă aș primi, nu ar avea nici 0,001% din valoarea acelei foi de caiet.
              Când este vorba de sărbători religioase mai există încă o problemă. Conținutul urării trebuie să ne definească identitatea și să demonstreze că știm despre ce vorbim. S-a vorbit în ultimii ani atât de mult despre „Sfânta Lumină” încât s-a creat un adevărat iluminism religios. Toți îți urează ceva de lumină și puțini știu desre ce vorbesc. Majoritatea urărilor sunt „de la Ruby citire”. Nu suntem nici iluminiști, nici „illuminati”. Suntem creștini și încercăm să fim ortodocși. Asta înseamnă să nu refuzi să te mai duci la Înviere dacă preotul îți spune că anul acesta nu vine Lumina de la Ierusalim și nici să apostaziezi sau să te muți dacă, prin absurd, într-un an minunea aceasta o să înceteze. Lumina o iei simbolic în lumânare în noaptea de Înviere, o iei cu adevărat în suflet de fiecare dată când treci prin botezul lacrimilor și te întâlnești apoi cu Hristos în Euharistie. Alții confundă sărbătoarea Sfintelor Paști cu vrebul „a paște”. Nu vă luați după „experții” de la TV, substantivul pască nu poate avea niciodată pluralul paște, așa cum substantivul telecomandă nu poate avea pluralul telecomande.

vineri, 4 aprilie 2014

„Vacanța s-a sfârșit!”




               Consilierul prezidențial Iulian Fota și jurnalistul Emil Hurezeanu au susținut o conferință la Sibiu cu ocazia aniversării a 10 ani de la intrarea României în NATO. În sală au fost prezenți foarte mulți militari, studenți dar și foarte mulți agenți de la securitate. A fost prezent un singur post de televiziune (Digi24) și mai mulți jurnaliști din presa locală sibiană. Evenimentul a fost trecut în presă drept o conferință banală despre România și NATO. Mesajul central a fost evitat cu foarte mare eleganță.
                Vacanța s-a sfârșit! Marile puteri s-au regrupat! Este foarte clar că ne așteaptă o nouă luptă pentru reîmpărțirea lumii. S-a mai întâmplat acest lucru în 1914 (exact acum un secol) și în 1940. Au urmat războaie mondiale. Nu se știe dacă și de această dată se va întâmpla la fel. Cert e că avem deja două tabere destul de bine conturate și câteva evenimente care au pregătit terenul.
                 Dacă în 1990 SUA și puterile din Vestul Europei au ieșit victorioase din Războiul Rece iar Rusia era aproape ruinată, astăzi situația a devenit mult mai echilibrată. Rusia și-a revenit, are în acest moment din câte se vehiculează o alianță clară semnată cu puterile musulmane care s-au săturat să suporte agresiunile americano-europene care au ca scop exclusiv exploatarea abuzivă a petrolului și blocarea evoluției țărilor respective mai ales în plan politic. Să nu uităm nici de noile puteri apărute. E adevărat că Japonia a dat puțin înapoi, dar rămâne China. Nu poate să treacă neobservat nici progresul Turciei. Ce s-ar întâmpla dacă țările musulmane s-ar grupa în jurul Turciei și s-ar alia cu Rusia...?
                 Să nu uităm că forța Statelor Unite ale Americii a scăzut foarte mult. Vorbim de un stat falimentar, economia lor e la pământ. Conducerea lor este formată din marionete manipulate de oamenii cu bani, bancherii evrei. Uniunea Europeană nu e nici ea foarte puternică. Există în continuare tensiuni puternice între Germania-Marea Britanie-Franța. Nici în SUA și nici în UE nu avem oameni carismatici, lideri adevărați care să poată lua decizii importante pe muchie de cuțit.



                Pe acest fundal, Vladimir Putin, un lider adevărat care are ceva din carisma lui Petru cel Mare, își face mișcările pe tabla de șah a lumii. În 2008, în urma unui război de 15 zile, Rusia a anexat o parte din Georgia. În acest an a anexat Crimeea de la Ucraina. Rusia și Statele Unite sunt implicate și în Războiul din Siria. Rușii îi susțin pe sirieni, în timp ce SUA e în mod cât se poate de logic de partea Israelului. Să nu uităm de armele nucleare și de dimensiunea cibernetică pe care o poate lua un eventual război.


               România este într-o situație dificilă. Nu ar fi prima oară când nu ne-am aliat cu cine trebuie. Suntem o țară membră NATO de 10 ani, dar se pune problema: Mai este această alianță una benefică? Suntem chiar la granița frontului. În ce măsură o să intervină aliații noștrii în cazul în care Rusia va ridica pretenții asupra noastră? În condițiile anexării Crimeei de către Rusia, scutul anti-rachetă construit la noi nu mai are valoare. Dacă rușii își duc lansatoarele de rachete în Crimeea pot să prăjească Europa bine de tot.  Nu avem armată, nu avem avioane, nu avem rachete. Suntem la mila rușilor. Sunt foarte multe voci mai ales din afara țării care spun că am luat-o pe drumul greșit. Și pe plan intern suntem într-o situație catastrofală. Îl avem pe Ponta care ascultă de Moscova, pe Băsescu, care este „Vocea Americii” și pe Crin, care pe Iohanis, trimis al Germaniei.








(pamflet sau nu?)