http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

luni, 23 decembrie 2013

Drama unei căciuli cu urechi



          În dulapul unei fete de 17 ani, o căciulă cu urechi plângea cu lacrimi de crocodil. Toate celelalte haine râdeau de ea. Un pulover de lână croșetat, vine lângă ea și o întreabă:
-Ce-ai pățit?

căciula începe să povestească printre suspine
-Totul a început acum câteva săptămâni, la magazin. Stăteam acolo cu surorile mele și așeptam să mă cumpere cineva. Am văzut cum veneau fete și își alegeau câte o căciulă. Pe rând, toate surorile mele au fost cumpărate, dar pe mine nu mă vroia nimeni. Eram așa de nerăbdătoare să îmi împlinesc menirea, să apăr capul unei fete de frig și de zăpadă. Așteptarea a luat sfârșit vinerea trecută. M-a cumpărat o fată atât de frumoasă! Eram foarte fericită. M-a dus acasă și m-a pus în dulap, promițându-mi că a doua zi o să mă poarte. A venit și ziua cea mare. Eram în culmea fericirii! M-am revăzut după mult timp cu surorile mele. Toate eram tare mândre de proprietarele noastre. A venit apoi seara acele zile cu o veste necruțătoare pentru noi. Eram pe capul proprietarei mele și ea era cu telefonul în mână, citea ultimele noutăți de pe facebook. Deodată mă trage jos de pe cap și se uită nervoasă la mine. A țipat la mine ,,Nu mai ești bună de nimic!". M-a aruncat în acest dulap jurând că nu mă va mai purta niciodată. De atunci stau aici și plâng.

 Puloverul o mângâie pe cap și îi răspunde:
-Pe tine măcar te-a purtat. Eu sunt un pulover croșetat de bunica ei și nici măcar nu a vrut să mă încerce. M-a adus direct aici. Trăiesc cu speranța că o să-și amintească într-o zi de mine. Dacă nu o să mă poarte, măcar să i se facă milă de mine și să mă dăruiască unui om sărac...

joi, 5 decembrie 2013

Mai fericit este a da decât a lua

                 Mâine copiii bogați vor umple rețelele de socializare cu poze ale cadourilor scumpe pe care le-au găsit într-o pereche de cizme noi. Sărbătoarea de mâine nu este una a luxului, a bijuteriilor și a altor obiecte considerate de mare preț în lumea aceasta pieritoare.
                 Era odată un om bogat care avea trei fete. Într-o zi au început să-i meargă prost afacerile și nu a trecut mult timp până a pierdut tot ce avea. Atât de tare a fost afectat de pierderea averii încât s-a gândit să-și transforme casa în bordel și fetele în prostituate. A ajuns să creadă că doar așa mai putea să-și salveze fetele de la sărăcie.
                 Sfântul Nicolae provenea dintr-o familie înstărită. În ciuda acestui fapt, a fost încă din tinerețe modest, smerit și a trăit retras departe de dulceața trecătoare a acestei lumi. Într-o zi, cineva i-a povestit drama acestui om și ceea ce vroia să facă.
                 Fără să stea pe gânduri, a luat câțiva galbeni, i-a băgat într-o pungă, a mers noaptea la casa săracului, a aruncat punga pe geam și a plecat fără să-l vadă nimeni. Mare i-a fost mirarea omului în ziua urmatoare când s-a trezit cu punga de galbeni. Mare i-a fost și recunoștința, căci nu mai contenea cu laudele și mulțumirile aduse lui Dumnezeu. I-a dat această pungă drept zestre fetei celei mai mari și aceasta s-a căsătorit și s-a așezat la casa ei.
                Veștile bune au ajuns la urechile Sfântului Nicolae care a hotărât să-i mai arunce în același fel pe fereastră încă o pungă cu galbeni. Omului sărac i-au dat lacrimile în ziua următoare, când a descoperit încă o pungă cu galbeni. Și-a măritat și fata mijlocie și îl ruga stăruitor pe Dumnezeu să-i arate cine este binefăcătorul său.
                Sfântul Nicolae i-a mai dăruit încă o pungă cu galbeni, și pentru fata cea mică, procedând tot în același mod. De data aceasta omul nu mai dormea. Când a auzit sunetul punguței cu galbeni aruncată prin fereastră, a pornit după cel ce a aruncat-o.
               Mare i-a fost omului mirarea când a văzut cine este binefăcătorul său. Sfântul Nicolae era cunoscut, însă nu pentru dărnicia sa. Nu-i plăcea să facă milostenie în fața oamenilor, ci numai în ascuns. Era cunoscut pentru că făcea parte dintr-o familie importantă, ai cărei membrii au ocupat mai multe funcții de seamă în acea provincie.
             Să urmăm exemplul Sfântului Nicolae, care a înțeles sensul cuvintel
or Mântuitorului Hristos ,, Mai fericit este a da decât a lua.". Să dăruim mai mult și să ne lăudăm cât mai puțin.