http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

marți, 30 august 2011

Despre uraganul Irene

Cand aud de dezastre naturale, imi vin in minte tot felul de imagini din Vechiul Testament.


In primul rand, ma gandesc la potop si la cele mai cutremuratoare cuvinte din Sfanta Scriptura si totodata din istoria omenirii:
"5.Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ şi că toate cugetele şi dorinţele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele,
6.I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ.
7.Şi a zis Domnul: "Pierde-voi de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut"." (Facere 6,5-7)
O interpretare alegorica din iudaism spune ca Dumnezeu a plans timp de 7 zile soarta omului inainte de dezlantuirea potopului.


Apoi imi vine in minte distrugerea Sodomei din Facere capitolul 19, si cuvintele adresate de doi straini lui Lot:
"12.Apoi au zis cei doi Oameni către Lot: "Ai tu pe cineva din ai tăi aici? De ai fii, sau fiice, sau gineri, sau pe oricine altul în cetate, scoate-i din locul acesta,
13.Că Noi avem să pierdem locul acesta, pentru că strigarea împotriva lor s-a suit înaintea Domnului şi Domnul Ne-a trimis să-l pierdem"."




Urmeaza apoi plagile aplicate Egiptului si multe altele, pana in epoca Noului Testament, cand Iisus Hristos a murit pe cruce si "catapeteasma templului s-a sfâşiat în două de sus până jos, şi pământul s-a cutremurat şi pietrele s-au despicat;"(Matei 27,51)

marți, 23 august 2011

Semnificatia cuvantului "libertate"

Suntem prizonieri intr-o lume aglomerata, complicata si stresanta si suntem atat de disperati incat am pierdut si sensul cuvantului "libertate". Nici nu mai stim cum e sa fim liberi pentru ca nu am mai fost de mult, liberi.

Suntem prizonierii ideilor preconcepute pe care societatea ni le-a impus. Am devenit sclavi negrii pe plantatia politicienilor romani. Devenim frustrati, dezgustati si ne lasam prada viciilor!

"Trebuie sa inveti bine ca sa poti urma o facultate buna care sa-ti permita sa-ti construiesti un viitor stabil! Daca nu, o sa ajungi muncitor, muritor de foame!"

Daca te ghidezi dupa aceasta conceptie, faci o gresala fatala! Toti parintii isi indruma copiii sa caute bogatie si stabilitate si nu se gandesc nici o clipa ca le sacrifica astfel fericirea! Banii si luxul sunt niste tentatii false, sunt niste usi pe care scrie mare "FERICIRE" dar in momentul in care treci de ele te trezesti in niste camarute mici, goale, fara ferestre.

Fiecare om trebuie sa faca in viata doar ce il face sa se simta fericit si implinit. Daca ii place cuiva sa picteze, pai sa picteze toata ziua si toata noaptea. Sa-si ia cu el instrumentele si sa picteze oriunde-l poarta pasii.

Asta e partea in care prizonierii urla la mine:"De unde bani? Daca nu-i cumpara nimeni tablourile? Cum o sa castige bani? Daca nu castiga bani o sa moara de foame, de sete, de frig...etc."

Ati uitat ca exista Dumnezeu? El are grija sa nu le lipseasca nimic pasarilor cerului, El hraneste plantele si animalele, El are grija de toate. Cu atat mai mult, are grija de cei care-i aud chemarea si isi urmeaza visul.

N-o sa-i hraneasca cu mana din cer, cum a facut pe vremuri cu poporul lui Israel. O sa le scoata in cale cate un ales al Sau, o unealta a luminii, un Dumnezeu in carne si oase. Nimic nu o sa-i lipseasca aceluia care-L intalneste pe Dumnezeu si-L urmeaza.

Unii se cred liberi daca beau, fumeaza, se drogheaza sau daca sunt desfranati!
Eu spun ca sunt liberi daca nu fac toate acestea! Sunt liberi daca rennta la ele. Daca nu vor sa renunte la ele inseamna ca se tem de ele. Daca nu pot sa renunte la ele inseamna ca sunt prizonierii acestor patimi.


Nu cautati fericire intr-un pahar cu vin, intr-o tigara sau in droguri. Nici implinire intr-un prezervativ.

Un om liber este un om care face ceea ce simte! Un om liber este un om care cauta dragoste, fericire si implinire! Un om liber cauta fericirea in cei pe care-i iubeste, in acel moment, Dumnezeu coboara din cer, se imbraca in haine de preot si-i da iubirii viata vesnica, implinire!

miercuri, 17 august 2011

N-am intalnit un roman care sa inceapa mai frumos decat acesta...

“Există o legendă despre o pasăre care cântă o singură dată în viaţă, mai dulce decât orice altă vietate de pe faţa pământului. Din momentul în care-şi părăseşte cuibul, caută un copac cu spini şi nu-şi găseşte odihna până nu-l află. Apoi, cântând printre ramurile sălbatice, ea se aruncă singură în spinul cel mai lung şi mai ascuţit.
Şi, în extazul morţii, ea se înalţă deasupra propriei agonii, scoţând un tril mai dulce decât al privighetorii sau al ciocârliei. Un cântec al cărui preţ suprem este însăşi existenţa. Întreaga lume înmărmureşte ascultându-l şi Dumnezeu în Paradisul său zâmbeşte. Pentru că ceea ce este mai bun în viaţa noastră se obţine numai cu preţul unei dureri existenţiale…”
(Colleen McCullough - Pasarea spin)

luni, 15 august 2011

15 august - Adormirea Maicii Domnului


Crestinii serbeaza in 15 august Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare religioasa cunoscute ca Sfanta Maria Mare, si care este pregatita printr-un post de doua saptamani -al treilea din an dupa postul Pastilor si cel al Sfintilor Petru si Pavel. Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta popular ca Sfanta Marie Mare, Santamaria sau Uspenia, ultimul praznic imparatesc din anul bisericesc, celebreaza ziua in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit, iar popular este ziua care desparte lunile calduroase de cele reci.
Sfanta Maria Mare, Adormirea Maicii Domnului, este cea mai mare sarbatoare a verii. Se tine pentru sanatate, pentru casatorie, pentru nastere usoara, dar si pentru vindecari. Inainte de Sfanta Marie Mare (15 august) se posteste timp de doua saptamani si se fac pelerinaje la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Rohia, Bixad s.a.), unde credinciosii duc daruri, mancare si bautura, fac danii pentru calugari si milostivesc pe saraci, pentru ocrotirea familiei si a pruncilor. De asemenea, in Maramures exista obiceiul ca in fiecare zi din post, la ceasurile serii, lumea sa se adune la biserica si sa invete cantari Maicii Domnului – ”cea mai inalta sfintenie omeneasca cunoscuta si cinstita de Sfanta Biserica”.
Sarbatoarea poarta denumirea de "adormire" pe de o parte pentru ca in cadrul bisericii nu se poate vorbi despre "moartea" unui sfant, iar pe de alta parte pentru ca traditia bisericeasca spune ca obstescul sfarsit al Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.
Peste 2,2 milioane de romani au onomastica pe 15 august
Femeile cu nume de Maria organizeaza ospete onomastice in aceasta zi, dovedindu-si ospitalitatea de gazde. Numele exte extrem de raspandit in Romania, este 2,2 milioane de persoane care poarta numele de Maria, Marian sau derivate ale acestora serbandu-si onomastica in 15 august. Potrivit statisticilor, din totalul romanilor care isi sarbatoresc onomastica cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului, peste 1,8 milioane sunt femei si peste 400.000 sunt barbati. Cele mai frecvente prenume sarbatorite in aceasta zi sunt Maria (1.386.969), Mariana (273.833), Marioara (65.862), Mioara (31.500), Marilena (25.497), Marin (117.544) si Marian (296.396).
Procesiuni religioase la marile manastiri din Maramures si Oas de Santamarie
In Maramures, sarbatoarea religioasa are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Marie Mare (Santamarie) inca se pastreaza. Procesiunile religioase spre manastiri inca se mai fac, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni. In Memoria Ethnologia (colectia Dumitru Iuga) se arata ca in perioada postului Sfintei Marii fetele isi cos costume speciale, lucrate numai in alb (camasa, poale, surt) pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie. Fiecare parohie merge cu profeti, adica in pelerinaj la Manastirea din Moisei.
”La manastirea din Moisei sunt prezenti credinciosi din satele de pe Valea Viseului (romani, dar si din satele rutene), de la Borsa, de pe Valea lzei (mai demult veneau chiar si din Barsana cu profeti, acum vin mai rar), in ultimii ani, de Sf. Maria se face hram si la Rohia, la Bixad, la Nicula”, arata etnologul Dumitru Iuga.
Fete imbracate in alb strabat pe jos kilometri pana la manastirea Moisei
Fetele, imbracate in alb, cu parul despletit lasat pe spate, poarta o icoana a Maicii Domnului, flacaii poarta crucea si praporii; se aduna la biserica, la plecare, cantand, inconjura de trei ori biserica, apoi se inchina troitei din fata bisericii si strabat, in cantari, satul intreg. Cantarile se fac astfel: diacul sau cel care conduce corul recita cate o strofa, ceilalti o reiau cantand. Toata lumea iese sa vada profetii. Alaiul se opreste in dreptul fiecarei troite sau biserici pe langa care trec si se inchina: "Crucii Tale ne-nchinam/ Iisuse, Te laudam". Ajunsi la manastire, credinciosii inconjoara cantand sfantul lacas, fiecare cand soseste. Fac rugaciuni, aprind lumanari, asista la liturghia de la miezul noptii. Se hodinesc putin peste noapte, acolo, in soproane construite de manastire.
Slujba speciala pentru Adormirea Maicii Domnului se incheie cu parada profetilor
”In ziua de Sf. Maria, vine lume de pe toate satele incat se aduna zeci de mii de oameni. Dupa sfanta liturghie, are loc parada profetilor, fiecare alai, din zecile de sate venite acolo, inconjoara in cantari manastirea, de trei ori, aceasta durand cateva ore. Cam pe la orele 14.00-15.00, profetii, ca si la venire, merg cantand pana in satul lor unde inconjoara biserica de 3 ori, dupa care duc praporii, crucea si icoana Maicii Domnului in biserica”, se mai arata in Memoria Ethnologica. Ar mai fi de precizat ca ucrainenii din Maramures sarbatoresc Sf. Maria Mare la data de 28 august, denumita in ucraineana Bohorodita.
Obiceiuri de Sfanta Marie Mare
- In ziua de Sf. Maria nu se face joc. Abia a doua zi feciorii isi organizeaza jocul in sat.
- Dupa Sf. Maria Mare se pot face si nunti (din 16 august pana in 14 noiembrie) si tot acum incep targurile de toamna.
- Se fac praznice de pomenire pentru cei morti si pentru cei vii.
- Ciobanii desfac staulele, stanele incep sa coboare la tarina de langa sat, dupa cum e vremea, sa nu-i prinda omatul acolo. Fiecare gospodar isi alege oile din turma si le ia in grija proprie, de unde si zicala ”La Sfanta marie Mare / Coboara oile la vale”. Acum hotarul satului este liber, oile pot paste pe miristi, pe locurile cosite.
- Pot sa inceapa semanaturile de toamna.
- Se cauta daca au ajuns cucuruzii (porumbul) ”in lapte”, se fierb sau se frig pe jar ca o mancare specifica sarbatorii.
- Stuparii cerceteaza productia albinelor si recolteaza primii faguri cu miere, pe care ii imparte cu familia. De asemenea, se fac daruri cu miere ca sa guste si cei care nu au stupi.


joi, 11 august 2011

Despre iubire si tradare


De ce iubim femeile?

Eu iubesc o tanara femeie pentru ca simt cum ea ma completeaza perfect, simt ca ea este ceea ce-mi lipseste pentru a atinge apogeul fericirii (implinirea).

Ce este de fapt iubirea?

Este o atractie spirituala.
Din pacate, aceasta atractie este de cele mai multe ori sub controlul vointei iar vointa este de cele mai multe ori sub controlul ratiunii.
Multi oameni au de suferit din aceasta cauza.

De ce se tradeaza cei care se iubesc?





Pentru fiecare numar x exista un numar -x. Pentru fiecare sentiment fumos exista si un sentiment total opus. Asa cum in matematica exista +infinit si -infinit, in viata exista binele absolut (Dumnezeu) si raul suprem (diavolul) iar punctul 0 este omul. Dragostea si fidelitatea sunt punctele d si f, ura si infidelitatea sunt puntele -d si -f. Diferenta intre ele este de marimea unui semn matematin (+/-). Cand diavolul vede un d, se foloseste de toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a-l transforma in -d. Pentru a intra in viata unui om, el nu poate sa foloseasca sufletul, asa ca foloseste ratiunea pentru a-l tine pe om departe de persoana pe care o iubeste. Alte ori, se foloseste de trupul omului pentru a genera o atractie fizica pentru o alta persoana.
Din cauza asta are dreptate Camil Petrescu cand spune: “Femeia înşeală numai pe cel pe care-l iubeşte, pe ceilalţi îi părăseşte pur şi simplu.”
Diavolul nu are nici un interes sa-si bage coada unde nu e iubire.

Concluzii despre dragoste:


Dragostea este o cale a desavarsirii conditiei umane, cea mai mare implinire a vietii, si o treapa importanta pe scara care duce spre cer. Unde dragoste nu e, toate celelalte-si pierd sensul.

miercuri, 3 august 2011

Explicatiile lui Matei Adrian

Astazi am facut pe facebook urmatoarea aluzie:


"Un doctor care nu da doi bani pe pacientul sau, bolnav de cancer, il trimite sa-si faca operatie estetica. Daca-l vede moartea mai frumos, poate-l ocoleste. <-> Un primar care nu da doi bani pe orasul sau, aflat in criza economica, cumpara figurine 3D, asfalteaza, pune borduri, face cate un sens giratoriu inutil sau un parc, in timp ce ultima fabrica importanta din oras e pe marginea prapastiei."

Pe aceeas retea de socializare am primit un raspuns de la domnul Primar:


"Draga Mihai,

Exista o multime de clisee in Romania, dar unul care ma enerveaza cel mai tare este acela ca primarul trebuie sa creeze locuri de munca. Vinovatia propagarii unei astfel de aberatii apartine in egala masura populatiei (care asteapta orice si oricand de la primar) si candidatilor pentru diverse functii politice.
Orasul nostru nu face exceptie si majoritatea locuitorilor imbratiseaza aceasta aberatie, luand-o ca atare fara a sti sau fara a se gandi ca asa ceva este imposibil. E drept,in Tarnaveni locurile de munca sunt o mare problema si asta din pricina unui context extrem de nefavorabil, generat de prabusirea industriei chimice si de "realizarile comunistilor", care au gandit orasele industriale , unde majoritatea populatiei lucra in fabrici. Dar chiar si asa , in contextul amaraciunii multor tarnaveneni , locurile de munca nu vor putea fi create de catre primar.
Primarul are complet alte atributii si nici una nu se refera la slujbe pentru populatie. El poate realiza un context mai favorabil pentru realizarea unor investitii,care, la randul lor,sa genereze locuri de munca, dar asa ceva este extrem de greu, daca nu imposibil, pentru oricine ar ocupa scaunul de edil-sef, cu exceptia vreunui scamator profesionist. In cazul urbei noastre e si mai dificil pentru ca ne aflam intr-un cerc vicios,care cu greu va putea fi spart: investitorii nu vin penrtu ca orasul nu are potential, iar orasul nu are potential pentru ca nu vin investitorii.
Situatia se va schimba, dar e nevoie de timp, rabdare si multa, foarte multa abnegatie. Am ajuns in acest hal si pentru ca s-au pierdut ani pretiosi, intre 1996 si 2008, in care administratia locala, dormind in papuci, a pierdut cateva sanse importante, care puteau relansa orasul.
M-am nascut in Tarnaveni, ma mandresc cu asta si tin foarte mult la acest oras.
Am incercat sa-i bucur pe copii cu acele figurine cu ocazia sarbatorilor de iarna, care au fost apreciate de majoritatea locuitorilor si care nu au fost achizitionate doar pentru un an.
Faptul ca m-am straduit sa avem sosele bune, nu mi se pare un lucru care sa-mi atraga critici.
Referitor la sensurile giratorii s-a facut un studiu de trafic de circulatie, in colaborare cu Politia Rutiera si s-a constatat ca sunt foarte utile. Tin sa precizez ca pentru efectuarea lor nu s-a folosit nici un ban public.
Poate o sa intelegi si tu inr-o zi ca intr-o functie publica nu poti sa multumesti pe toata lumea si vor exista mereu nemultumiti si carcotasi.
Scopul meu este sa fac cat mai multe lucruri bune si utile pentru Tarnaveni.
Usa biroului meu si telefonul iti sunt deschise si te astept cu pareri si sugestii.

Cu stima

Primar Matei Adrian"


Am decis sa-i raspund in felul urmator:



"Stimate domnule Primar,

Faptul ca ati raspuns atat de promt unei aluzii facute de mine ma face sa ma simt onorat. Eram la curent cu situatia in care se afla orasul si, de asemenea, stiam de problema atragerii investitorilor. Respect faptul ca dumneavoastra mi-ati rezumat aceasta situatie incercand sa ma puneti in tema.
Nu v-am cerut sa scoateti din joben locuri de munca. Teoretic, locurile de munca nu intra in atributiile dumneavoastra. Inteleg situatia in care sunteti pus de relatia de proportionalitate intre potentialul orasului si atragerea investitorilor. Nu contest fapul ca se fac vinovati pentru acest potential scazut, in cea mai mare masura, predecesorii dumneavoastra, in special ultimul. Foarte multi primari din tara au probleme asemanatoare.
Fiind pasionat de politica, am petrecut mult timp cautand informatii cu privire la aceste probleme de ordin economic. Am parcurs foarte multe articole ale publicatiilor locale si nationale pe aceasta tema si am vazut cum au esuat lamentabil multi primari care au incercat sa puna pe picioare din punct de vedere economic unele localitati (mai mult sau mai putin asemanatoare orasului nostru). Totusi, am gasit si trei cazuri in care primarii au dat dovada de foarte multa abilitate si au transformat orasele pe care le conduc in mari puteri economice ale tarii. Este foarte adevarat ca nici unul nu a pornit de la un nivel atat de scazut.
Anul trecut am ales Sibiul pentru a-mi continua studiile dar si pentru a-l studia mai bine pe cel pe care il consider cel mai bun primar pe care l-a avut vreodata un oras din tara noastra, Klaus Werner Iohannis. La inceput, m-au mirat foarte mult realizarile sale pentru ca stiam ca e nevoie de sustinere politica puternica pentru a avea asemenea realizari iar FDGR nu reprezinta o mare forta in politica romaneasca. Am observat ca a devenit un aliat al Partidului National Liberal iar in momentul in care acest partid a ajuns la guvernare si-a orientat politica in directia in care mergea politica liberala si a avut foarte multe de castigat.
Liderul partidului din care faceti parte a indus opiniei publice ideea ca ne aflam in aceasta situatie datorita proastei guvernari liberale. Totusi, studiile realizate de importante institude de cercetare economica din lume arata ca in anii guvernarii lui Calin Popescu Tariceanu, Romania a inregistrat o crestere economica semnificativa, singura crestere economica inregistrata de tara noastra dupa caderea comunismului.
Pentru ca nu aveam informatii cu privire la tactica pe care aplicata de domnul Iohannis in relatiile cu investitorii, am cerut informatii unui tanar om de afaceri sibian cu care am si legaturi de rudenie. Acesta m-a pus in legatura cu unul din asociatii sai mai vechi in lumea afacerilor de la care am aflat urmatoarele amanunte care nu au ajuns in presa:
Domul Iohannis i-a adunat pe cei mai importanti investitori care aveau afaceri in oras si le-a propus un pact. Le-a promis ca se va folosi de toate parghiile pe care i le ofereau functia de primar si sustinerea politica din partea PNL-ului, pentru a-i sustine cu conditia sa-si mute in Sibiu afacerile in care investeau cei mai multi bani. Multi investotori au ramas cu falsa impresie ca primarul le va inlatura concurenta, asta era si intentia primarului. Investitorii s-au tinut de cuvant, au investit si au devenit prosperi cu sprijinul primariei. Inevitabil, a aparut si o concurenta serioasa. Au venit in fata primarului investitorii concurenti iar acesta le-a promis lor sprijinul de care se bucurau ceilalti cu conditia sa investeasca mai mult. Primarul a faurit o concurenta foarte mare intre investitori reusind sa creeze astfel foarte multe locuri de munca. A adus rata somajului la un incredibil 0 si a reusit sa o mentina foarte jos chiar in conditiile crizei economice mondiale.
Modelul oferit de primarul sibian este foarte greu de aplicat la noi in oras. In primul rand este nevoie de un primar care sa dispuna de niste calitati diplomatice exemplare si care sa se impuna cu raceala si cu insensibilitate. Din moment ce nu cunosc pe altcineva cu asemenea calitati, iar domnul Iohannis nu o sa lase niciodata Sibiul pentru a o lua de la capat la noi in oras, salvarea orasului nostru ramane doar un vis frumos. Sfatul meu este sa-i sustineti neconditionat pe cei care investesc in Tarnaveni, sa discutati foarte mult cu ei despre problemele care le au, sa faceti tot posibilul sa-i ajutati sa le depaseasca, sa incercati sa le faceti conditii pentru a pompa mai multi bani aici. Va sugerez sa va orientati catre cei care produc, nu spre cei care vin sa vanda ceva. Stiu ca fabrica de caramida se afla intr-o situatie foarte grea si din pacate este cam ultima din oras care producea ceva important. In momentul in care se va inchide, acest oras va deveni in mod oficial o ruina. In acel moment tot asfaltul pe care l-ati turnat nu va mai folosi la nimic, poate numai celor care tranziteaza orasul transportand marfa produsa de alte orase catre alte orase.
Cu toate astea, ceea ce ma intriga cel mai mult nu este inabilitatea dumneavoastra de a gestiona situatia economica a orasului si nici macar deciziile neinspirate pe care le-ati luat. Nu am nimic personal cu dumneavoastra. Cel mai mult ma deranjeaza lipsa de obiectivitate a celor de la www.tirnaveni.ro . In momentul in care aveti cea mai mica realizare va lauda si va considera un erou iar in momentul in care sunt nevoiti sa scrie despre un subiect mai delicat in care implicarea dumneavoastra are o tenta negativa, uita sa puncteze aceste aspecta sau interpreteaza lucrurile in asa fel in cat sa nu va atinga imaginea. Deoarece acest lucru se intampla numai cand vine vorba de persoana dumneavoastra sunt indreptatit sa numesc ceea ce fac ei o forma de manipulare in masa. Am obesrvat ca foarte multi tineri din oras sunt interesati de articolele publicate pe acest site de cand are si o pagina pe aceasta retea de socializare. Eu ma simt nevoit sa intervin de cate ori se incearca manipularea politica a tinerilor si singura mea arma este opinia, pe care voi continua sa mi-o exprim, subliniind esecurile dumneavoastra politice, atata timp cat cei de la www.tirnaveni.ro vor uita sa fie obiectivi si vor continua sa va supraestimeze micile realizari.

Va multumesc pentru timpul acordat!

Cu stima,
Surdu Mihail"