http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

vineri, 20 septembrie 2013

Tinerii din Tarnaveni și educaţia nonformală

Am vizionat astăzi Balul bobocilor organizat de Liceul Teoretic ,,Andrei Barseanu" și am ajuns la o concluzie. Mulți tineri din Tarnaveni resimt nevoia educației nonformale. Avem tineri inteligenți și talentați, cu un potențial foarte mare. Când sunt coordonați cum trebuie, ajung să realizeze performanțe la nivel internațional. Premiile obținute de Fanfara ,,Armonia", Junii Tarnavei sau trupa de majorete ,,Sunshine", certifică acest lucru.
         Aceste trei asociații de tineret merită tot respectul pentru activitatea care o desfășoară, dar ele nu acoperă nevoile tuturor tinerilor din oraș. Mai avem în oraș și grupuri de tineri cu alte pasiuni (fotografie, sport, modeling, lectură, teatru... etc). Trebuie să se gândească cineva și la ei. Trebuie să ne gândim în mod special la elevii claselor a11a și a12a. Mulți dintre ei au nevoie de consiliere pentru ca alegerea facultății sau a drumului în viață să fie una cât mai inspirată.
         Să nu-i uităm nici pe elevii care au probleme la învățătură. Nu toți părinții au bani să plătească un meditator particular. Și pentru problemele lor există soluții, așa cum există pentru toate problemele tinerilor.
         Problema cea mai mare e organizarea. Eu propun organizarea unui Centru de tineret, după modelul celui de la Sibiu. Și iată ce propune și cu ce se ocupă un astfel de centru:


Ideea de participare comunitara  a capatat dupa intrarea României in Uniunea Europeana o nouă dimensiune.
Implicarea tinerilor în activitați comunitare are pe lînga puternica dimensiune educativa o valoare de asumarea unei responsabilitități  privind îmbunătățirea vieții de zi cu zi dar și posibilitatea de a pune în aplicare a unor proiecte care pot dezvolta viața tinerilor prin punerea în practică a acelor idei care pot rezolva concret nevoile tinerilor: nevoia de asociativitate, de voluntariat, activitați de timp liber, mobilitate, dar si nevoia de a invăta gestionarea unui proiect, dezvoltarea abilităților manageriale ale tinerilor. Județul Sibiu are o tradiție bună în ce privește activitățile comunitare.
 
Pe de alta parte sincronizarea proiectelor de tineret intiate de organizațile de tineret sau de grupuri de tineret pentru o mai bună folosire a resurselor și pentru utilizarea durabila a rezultatelor proiectelor trebuie îmbunătățită.
 
Cresterea calității proiectelor și a utilizării rezultatelor acestora poate capăta un nou impuls în care va exista un centru de tineret care in anul 2011 va fi axat pe voluntariat pentru tineret.
Acest centru va pune la dispozitia tinerilor o imagine de ansmblu a posibilitaților de a activa ca voluntar, a avantajelor voluntariatului ca activitate complementară la activitațile scolare sau a activităților remunerate, dar și un spațiu de activitate alternativ pentru tinerii șomeri sau în căutarea unu loc de muncă.
 
Centrul de tineret Sibiu- AICI ( Animatie, Interculturalitate, Comunicare, Impreuna), coordonat de DJTS Sibiu are ca scop punerea la dispozitia tinerilor a unei infrastructuri si a resurselor necesare de lucru și de invățare pentru derularea unor proiecte care să acopere nevoile tinerilor.
 

Obiectivele centrului sunt:

  • Punerea la dispozitia tinerilor a infrastructurii necesare: calculatoare, acces internet gratuit, bază de date;
  • Realizarea unor cursuri necesare pentru cresterea calitatii proiectelor de tineret, cusuri de managemental proeictelor, scriere de proeiecte, coordonare, managementul echipei si a voluntarilor, căutare de fonduri, etc.
  • Informare si consultanta privind posibilitatile si activitatile de tineret aflate în derulare sau finantabile.
  • Cooperarea cu alte centre de tineret.
  • Cooperarea cu structurile administratiei publice locale
  • Cooperarea cu structurile de finantare a proiectelor pentru tineret si comunitare
  • Sprijinirea mobilitătii tinerilor
  • Stimularea participarii la activitătile de voluntariat in contextul Anului European al Voluntariatului 2011.
 

Asociatiile partenere vor contribui cu urmatoarele:

  • Formatori pentru cursurile organizate;
  • Voluntari pentru activitatile proprii ale centrului;
  • Sprijin pentru recrutarea de voluntari pentru proiectele comunitare;
  • Voluntari pentru realizarea bazaei de date si a paginii web a centrului.
 

Informatii locatie / spatiu

Spatiul in care se vor desfasura activitatile este situat in Sibiu, Str. N. Teclu nr. 41, si este al Consiliului Local Sibiu, aflat in prezent in folosinta Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Sibiu. 
Aceasta locatie are acces separat a fost recent renovata si este alcatuita din 6 incaperi cu urmatoarele dimensiuni si functiuni: 
  • 29 mp-  unde se va desfasura modulul de educatie non formala, 
  • 49,6 mp – spatiul pentru desfasurarea activitatilor de informare si documentare,
  • 25 mp – spatiul pentru desfasurarea activitatilor de consultanta,
  • 15 mp – spatiul pentru desfasurarea activitatilor de consiliere,
  • 26,5 mp - sala multifunctionala, pentru activitati distractive si recreative, workshop-uri, intalniri tematice, conferinte pe anumite teme de interes etc.,
  • 15 mp – spatiu destinat birou, pastrare documente, sedinte, intalniri.
 
Scop:  Dezvoltarea şi diversificarea ofertei de servicii de informare, consiliere şi cosultanţă acordate tinerilor din mun. Sibiu în domenii de interes specific.
 
Obiective: 
  • O1 – Crearea infrastructurii specifice serviciilor şi programelor pentru tineret in mun. Sibiu 
  • O2  – Dezvoltarea de servicii de informare, consiliere şi consultanţă pentru tinerii din mun. Sibiu, pe trei module de activitate: informare şi documentare, consiliere şi consultanţă si educaţie nonformală.
  • O3   - Atragerea şi implicarea a minim 350 tineri în activităţi, proiecte şi programe specifice
 

Servicii / activităţi 

M1. Informare şi documentare în diferite domenii de activitate (educaţie, piaţa muncii, asociativitate, sănătate, ecologie, cultură şi timp liber, turism pentru tineret, activitate comunitară, viaţă practică);
- acces internet;
- campanii/ sesiuni informative etc.
 
M2. Consiliere şi consultanţă 
- legislaţie în domenii de interes pentru tineri; 
- consiliere privind orientarea în carieră, psihologică etc.; 
- antreprenoriat;
- managementul proiectelor;
- managementul antreprenorial, piata muncii;
- cariere.
 
M3. Educaţie nonformală 
- cursuri / training, seminarii, etc;
- asociativitate;
- activităţi socio – culturale;
- legislatie in domeniul de tineret;
- management (de proiect, antreprenorial, etc)
- voluntariat si mobilitate. 
- târguri campanii, caravane, schimburi de experienţă între centrele de tineret etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu