http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

marți, 1 ianuarie 2013

Martin, Gheorghe și Târnăveni


 marți, 1 ianuarie 2013,
 ora 11:00,
 frig dar totuși cer senin,
 soarele se oglindește în râu.

                                      Este dimineața cea mai liniștită din an. E firesc să fie așa după noaptea cea mai tulburată. Orașul e pustiu. Toți cei care-i tulbură liniștea de obicei, dorm în această dimineață. Clopotele ar rupe tăcerea cântând ,,Trup și Sânge, se amestecă-n pahar. E Golgota masa Sfântului Altar". Dar somnul lor e mai adânc decât de obicei și nu contează clopotele dacă nimeni nu e treaz să le audă. Liturghia se sfârșește dar continuă în afara bisericii pentru cei doazeci de oameni, aproape toți trecuți de borna 50, care au mulțumit întâi lui Dumnezeu și abia apoi au îndrăznit să se bucure.


                                      Doi bătrâni se îmbrățișează, fericiți că se văd pentru prima oară în acest an. Sunt prieteni de foarte multă vreme. Cei mai tineri spun că prietenia lor e mai veche decât piatra de temelie a acestui oraș. Un cerșetor îmbrăcat subțire se apropie de ei să le ceară milostenie. Unul din ei își da jos haina și îl învelește pe cerșetor cu ea. Celălalt scoate niște mărunțiș și îl pune în mână cerșetorului. Acesta se uită și vede că erau bănuți de aur.
               - Voi nu sunteți pensionari, nici măcar nu sunteți de aici! strigă cerșetorul indignat
               - Ai dreptate om sărman.
               - Cine sunteți voi și cum puteți să faceți așa ceva? Cum să dai unui cerșetor o haină așa de scumpă și bani de aur? Unde s-au mai auzit unele ca acestea? Majoritatea oamenilor din oraș mă ocărăsc dacă merg să le cer ceva.
                - Ai nevastă și două fete. Locuiești lângă fostul combinat. Ai lucrat acolo până s-a închis, apoi ai trăit mai mult din mila altora. Ai o cruce grea, ca să poți pune ceva pe masă ai furat fier din combinat.
                                           Auzind acestea, cerșetorul a luat-o la fugă. Acasă, i-a povestit nevestei sale cum a primit de la doi bătrâni o haină de iarnă și cinci bănuți de aur. Aceasta i-a spus că e nebun, s-a îmbătat de revelion și a furat haina și bănuții de la un petrecăreț neatent.

                Cei doi bătrâni nu sunt alții decât cei doi sfinți rânduiți de Dumnezeu să ocrotească aceste locuri, Sfântul Martin și Sfântul Gheorghe, iar cerșetorul se numește Tarnaveni.

                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu