http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Lazăr din Betania



                  Din Evanghelii aflăm că Lazăr era fratele Martei și al Mariei și locuia în Betania. Această localitate se află în Țara Sfântă și este așezată pe una din culmile pietroase din sud-estul Muntelui Măslinilor. În perioada premergătoare Pătimirii Sale, Mântuitorul primește vestea că Lazăr era bolnav și a pornit cu ucenicii Săi spre Betania. Au ajuns acolo, dar Lazăr era mort deja de 4 zile și erau mulți oameni adunați să-l plângă și să le mângâie pe surorile lui.

              
                 Mântuitorul le încredințează pe cele două surori că fratele lor va învia, dar ele credeau că se referă la Ivierea de obște. Hristos le spune "Eu sunt învierea și viața, cel ce crede în mine chiar dacă va muri va trăi". Mântuitorul a lăcrimat la mormântul lui Lazăr pentru că scoaterea lui din moarte simbolizează scoaterea fiecărui om în parte. A mulțumit Tatălui pentru minunea aceasta, a cerut îndepărtarea pietrei și l-a strigat pe Lazăr care a ieșit îndată din mormânt.

                   Cei prezenți au răspândit vestea minunii acesteia în toată Iudeea, ajungând și la urechile membrilor Sinedriului care se temeau de implicațiile politice pe care le poate avea activitatea acestui nazarinean și arhiereul a spus proorocind că este mai bine să moară un om pentru popor decât un popor pentru un om.
                    După omorârea arhidiaconului Ștefan, Lazăr împreună cu surorile lui, au mers în insula Cipru. Era și el căutat pentru a fi omorât. Când Pavel și Barnaba, aflați în prima lor călătorie misionară, au poposit în Cipru, l-au întâlnit acolo și l-au hirotonit episcop al Ciprului. Tradiția spune că, după ce a fost înviat de Hristos, a mai trăit 30 de ani, apoi a murit.



                   A fost îngropat în localitatea Larnaca din Cipru. Peste mormântul lui s-a zidit o bisericuță. Pe la 890, împăratul Leon Înțeleptul a mutat moaștele la Constantinopol. În schimbul sfintelor moaște, a oferit bani și meșteri care au ridicat, în Larnaca, biserică "Sfântului Lazăr", care se vede și astăzi. În 1204, când cruciații au cucerit Constantinopolul, au dus în Occident moaștele lui Lazăr. Păstrate inițial în Marsilia, au fost purtate apoi în alte locuri, încât astăzi s-a pierdut urma lor. În anul 1972, în timpul lucrărilor de restaurare a bisericii "Sfântul Lazăr" din Larnaca, s-a descoperit sub altar un sicriu din marmură cu un fragment din moaștele sfântului. Pe sicriu scrie: "Lazăr cel de a patra zi, prietenul lui Hristos".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu