http://profitshare.ro/l/1606015

Elefant

Elefant.ro

vineri, 30 septembrie 2011

Despre vicii

Daca tot vorbim de vicii, toti le avem, dar ele difera, in functie de personalitatea fiecaruia. Este foarte interesant modul in care viciile ne vorbesc despre omul pe care-l domina.

In randul copiilor e foarte raspandit viciul jocurilor pe calculator. Cauza principala este de cele mai multe ori rezistenta scazuta a copilului la presiunea exercitata de parinti, profesori, obligatia de a invata bine... O alta cauza poate fi si izolarea.

Cel mai raspandit viciu in randul adultilor este fumatul. Cauza principala este de cele mai multe ori rezistenta scazuta la stres. Omul tinde sa gaseasca o porita cat de mica pentru a se elibera macar putin de sub presiune, iar o pauza de tigara e scuza perfecta.
Tinerii se apuca de fumat din curiozitate sau din lipsa de ocupatie, daca au rezistenta scazuta la stres, in momentul in care vor fi presati, vor cadea in dependenta si le va fi greu sa mai renunte.

Alcoolul este viciul celor frustrati, tristi, al celor care nu pot sa treaca peste o infrangere.

Consumul de droguri are la baza de cele mai multe ori esecuri profesionale sau scolare in randul tinerilor. Uneori chiar parintii isi imping copiii spre acest viciu, fie nu isi asuma responsabilitatile parintesti si incearca sa le inlocuiasca cu bani, fie isi parasesc copiii pur si simplu.

Cafeaua este un viciu raspandit, la baza caruia sta viata foarte agitata pe care o ducem si dorinta de a avea multa energie.

Facebook si Messenger sunt un viciu social complex, bazat pe dorinta omului de a comunica, de a se manifesta cat mai mult in relatia cu ceilalti, de a fi cat mai popular...

Televizorul este un viciu foarte periculos. Cauza principala este lipsa de ocupatie. Efectul este insa devastator. Poate transforma un om intr-un animal incapabil sa-si formeze opinii si idei proprii, iar intr-o faza mai avansata, omul nu mai poate sa deosebeasca nici binele de rau, valoarea de prostie... etc.

Exista insa si un mod in care sa ne ferim de vicii. Putem sa dezvoltam pasiuni/hobby-uri care nu sunt daunatoare dar care sa ocupe timpul pe care l-am fi alocat viciilor, cum ar fi muzica, filmul, teatrul, exista si hobby-uri productive cum ar fi lectura (dezvolta cunoasterea), pictura, poezia (dezvolta creativitatea),....etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu